donderdag 29 april 2010

Noodtoestand in Paraguay voor jacht op EPP-rebellen


De president van Paraguay, Fernando Lugo, heeft op 26 april 1.000 extra militairen en politieagenten naar het noorden van het land gezonden in de jacht op de linkse rebellenbeweging EPP. Het Congres heeft afgelopen weekend omwille van de actie in vijf regio’s voor een maand de noodtoestand uitgeroepen.
Het Paraguayaanse Volks Leger (Ejército del Pueblo Paraguayo) wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van een politieagent en drie landarbeiders bij de diefstal van vee vorige week.

Zie ook de videoreportage van teleSUR

Het EPP bestaat volgens de autoriteiten uit een groep van honderd guerrillastrijders die verwikkeld zijn in de productie van marihuana. De rebellen plegen al jaren ontvoeringen, moorden en aanslagen in naam van de armen en politieke hervormingen.
De noodtoestand geeft de regering de bevoegdheid om buiten justitie op eigen gezag arrestaties te verrichten en samenscholingen en protesten te verbieden. De maatregelen liggen gevoelig in Paraguay, waar de noodtoestand herhaaldelijk werd uitgeroepen tijdens de dictatuur van generaal Alfredo Stroessner (1954-1989). 
De linkse president Lugo, een oud-bisschop die aantrad na 61 jaar heerschappij van de rechtse Colorado-partij, heeft verklaard geen „grondwettelijke rechten” te schenden. (Bron: NRC/Handelsblad)