donderdag 29 april 2010

Vrouwen in Colombiaanse gevangenissen worden dubbel gestraft


Colombiaanse mensenrechtenorganisaties beginnen in juni een campagne tegen de slechte behandeling van vrouwelijke gevangenen in Colombia. De vrouwengevangenissen zijn overvol, vrouwen komen vaak ver van hun kinderen terecht en er is geen begrip voor het feit dat de mannen van vrouwelijke gedetineerden hun partner meestal vlug in de steek laten.
"Als een vrouw opgesloten wordt, betekent dat niet dat de staat haar overige grondrechten schrapt", zegt Diana Sánchez, een advocate van het Comité voor Solidariteit met Politieke Gevangenen (CSPP). "Maar in Colombia bestaat een cultuur van dubbele straf: opsluiting en de inperking van andere rechten".

Colombia, een land met 45 miljoen inwoners, telt ongeveer 4830 vrouwelijke gedetineerden op een totale gevangenisbevolking van 76.500 mensen. Kleine cellen, ontoereikend sanitair en gezondheidszorgen en pesterijen zijn problemen waarmee alle gevangenen worstelen.


Monogamie
Maar vrouwelijke gevangenen worden daarnaast soms ook opgescheept met mannelijke bewakers, waardoor het risico op ongewenste intimiteiten groter wordt. In het nadeel van vrouwen spelen ook de strenge bezoekregels. Bij het begin van de opsluiting moeten gevangen aangeven wie hun seksuele partner is, en dat kan niet meer veranderd worden. Veel mannelijke gedetineerden krijgen jarenlang trouw bezoek van hun vrouw of vriendin, maar omgekeerd laten de mannen van vrouwelijke gevangenen zich vaak al na enkele keren niet meer zien.
Maar het ergste is in veel gevallen de scheiding tussen moeders en hun kinderen. Kinderen mogen maar bij hun moeder blijven tot ze drie zijn; daarna worden ze ondergebracht bij familie of geplaatst. Volgens Sánchez leidt dat bij de gevangenen vaak tot zware depressies en zelfs tot zelfmoordpogingen.

Voorhechtenis
"Het is toch onvoorstelbaar dat zelfs vrouwen die lichte vergrijpen hebben begaan geen huisarrest krijgen, terwijl witteboordencriminelen hun straf rustig op hun landgoed uitzitten", windt Maria zich op. Nadat ze 19 maanden was vastgehouden op beschuldiging van terrorisme en rebellie, werd Maria vrijgelaten zonder uitleg of verontschuldigingen.
Nogal wat vrouwelijke gedetineerden zitten volgens het CSPP onterecht vast: de organisatie schat dat de afgelopen zes jaar een tweeduizendtal vrouwen werden vastgehouden na willekeurige arrestaties. Door maar genoeg mensen op te pakken willen de Colombiaanse ordediensten bewijzen dat ze alles op alles zetten in de strijd tegen de linkse guerrilla in het land. Veel gevangenen blijven lang in voorhechtenis; een derde van de gevangenisbevolking van Colombia wacht op een gerechtelijke uitspraak. (Bron: IPS)