donderdag 29 april 2010

Vervolging dreigt voor Jorge Zorreguieta


In Argentinië is een doorbraak bereikt op juridisch gebied, die vergaande consequenties kan hebben, ook voor Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Dat heeft de Argentijnse jurist Roberto Yanzón tegen de Wereldomroep gezegd. Volgens hem is het heel goed mogelijk dat Zorreguieta op termijn wordt opgepakt vanwege zijn rol in de militaire dictatuur van de jaren zeventig en tachtig.
Het Hooggerechtshof heeft namelijk verklaard dat de kwijtschelding van vervolging die geldt voor oud-minister José Alfredo Martínez de Hoz, ongrondwettelijk is. Dat betekent dat Martínez de Hoz, een van de steunpilaren van de Argentijnse dictatuur van Jorge Videla, kan worden vervolgd. De kans is groot dat hij wordt opgepakt. Het zou voor het eerst zijn dat een burgerlid van het regime van Videla zou worden aangepakt voor misdaden tegen de menselijkheid.
Aanleiding is de zaak van twee fabrikanten, vader en zoon, die in 1976 en 1977 werden ontvoerd en maandenlang werden vastgehouden. Die ontvoering zou een initiatief zijn geweest van Martínez de Hoz.
Volgens jurist Yanzón is met de mogelijke arrestatie van Martínez de Hoz de deur opengezet voor rechtszaken tegen andere leidende figuren van het regime van Videla. Hij noemt Martínez de Hoz, die vorm gaf aan het economische programma van Videla, 'een burger die het gezicht was van de militaire dictatuur'.
Volgens Yanzón is zijn mensenrechtenstichting nu ook andere burgers aan het onderzoeken die een belangrijke rol speelden in de dictatuur. 'We bekijken hoe we bewijzen kunnen leveren voor gepleegde feiten, en ook onderzoeken we de directe banden tussen verscheidene personen. Denk daarbij vooral aan de toenmalige staatssecretaris van Landbouw, Zorreguieta, die net als de andere staatssecretarissen heel goed wist wat er aan de hand was in Argentinië', aldus de Argentijnse jurist. (Bron: Radio Nederland)