donderdag 29 april 2010

Olievlek in Golf van Mexico veel groter dan gedacht


De Amerikaanse kustwacht probeert delen van de olievlek te verbranden.  Foto Reuters
Er is een derde lek ontdekt in het gezonken boorplatform in de Golf van Mexico, waardoor er vijf keer meer olie in zee lekt dan eerder gedacht. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht vanochtend meegedeeld. Volgens het hoofd van de kustwacht lekt er nu het equivalent van 5.000 olievaten per dag in zee, ongeveer 800.000 liter. „Het is nog prematuur om te spreken over een catastrofe, maar de situatie is wel zeer ernstig”, aldus Mary Landry.

BP, huurder van het boorplatform Deepwater Horizon, bestrijdt die cijfers. BP houdt vast aan de eerdere berichten van 1.000 olievaten per dag, ongeveer 160.000 liter ruwe, teerachtige olie.
De gouverneur van de Amerikaanse staat Louisiana, Bobby Jindal, heeft alvast om noodhulp gevraagd. President Barack Obama is over de nieuwe situatie geinformeerd en heeft assistentie van Defensie beloofd om de olievlek onder controle te krijgen.
De olievlek is nu ongeveer 160 kilometer lang en 72 kilometer breed. De olievlek bevindt zich nu op een dertigtal kilometer van de Amerikaanse kust. De vlek verplaatst zich langzaam richting de monding van de Mississippi en de moerassige gebieden ten oosten van de rivier, een ecologisch waardevol gebied.
Gisteren is alvast een eerste test gedaan met het verbranden van een deel van de olie. Als de test positief wordt geëvalueerd gaat BP vandaag verder met het verbranden van delen van de vlek. (Bron: NRC/Handelsblad)