vrijdag 30 april 2010

Correo del Orinoco – 30 april 2010


In deze editie van de Correo del Orinoco International:
  • De PSUV, de eerste revolutionaire socialistische massaorganisatie in Venezuela beëindigt haar eerste vijf maanden durende congres, waarin de statuten en principes zijn vastgelegd en waar de leden hun goedkeuring aan hebben gegeven.
  • Bankiers onder vuur. Goldman Sachs Group wordt vervolgd voor bewust gepleegde fraude. Ondertussen gaat de internationale financiële crisis door.
  • De SUCRE gaat de dollar vervangen. Integratie zal Latijns-Amerika onafhankelijk maken.
  • Venezolaanse vakbondsleden dringen aan op hervorming van de Nationale Vakbond van Arbeiders.
  • De Venezolaanse regering maakt een einde aan illegale mijnbouw in Caura en Caroni.
  • Venezuela steunt de oproep van Cochabamba om Moeder Aarde te redden.
  • Michael Parenti en Alicia Jrapko over Cubaanse gevangenen.

Amerikaanse generaal weerspreekt Pentagon over Iraanse militaire aanwezigheid in Venezuela


Generaal Douglas Fraser, commandant van het Zuidelijk Commando (Southcom) heeft de beschuldiging van het Pentagon, dat er in Venezuela zich eenheden van de Iraanse Republikeinse Garde zouden bevinden, tegengesproken. Fraser verklaarde dat er diplomatieke en commerciële contacten zijn tussen Venezuela en Iran, maar dat hij geen enkel bewijs heeft voor Iraanse militaire aanwezigheid. Fraser verklaarde verder ook geen bewijzen te hebben dat er strijders van de Colombiaanse verzetsbeweging FARC in Venezuela zijn
De Venezolaanse president Chávez heeft de beschuldiging veroordeeld als een nieuwe bedreiging en een nieuwe poging om Venezuela met terrorisme in verband te brengen.

Zestig procent migrantenvrouwen aangerand in Mexico


Ongeveer 60 procent van de Midden-Amerikaanse vrouwen die proberen via Mexico in de Verenigde Staten te komen, heeft te maken gehad met seksueel geweld, zo blijkt uit een op 28 april jl. verschenen rapport van Amnesty International.
Migranten staan in Mexico bloot aan ontvoering, verkrachting en moord, soms met hulp van overheidsfunctionarissen. Amnesty baseert deze conclusies op gesprekken met slachtoffers, de autoriteiten en mensenrechtenactivisten.

donderdag 29 april 2010

1e Festival ‘Cantos de Todos’


In Paraguay is het 1e festival ‘Canto de Todos’, het festival van het volkslied, gehouden. Het initiatief is in Cuba ontstaan vanuit het ALBA-Cultuurfonds en beoogt het democratiseren van de cultuur door uitwisseling van ervaringen en verspreiding onder de bevolking.
Op het festival kwamen strijdgeest en cultuur bijeen om nieuwe vormen van volksmuziek te bespreken en via tekst en muziek wegen te vinden naar de bevolking.

Cuba veroordeelt illegale uitzendingen vanuit VS


De permanente vertegenwoordiger van Cuba bij de VN, Pedro Núñez Mosquera, heeft tijdens een debat in het VN Informatie Comité wederom de schending vanuit de VS van de internationale regels betreffende frequenties voor radio- en tv-uitzending veroordeeld.
De diplomaat verklaarde dat deze radio- en televisie-uitzendingen valse of verdraaide informatie bevatten. Hij bracht in herinnering dat vorige maand de Regulations Board van de International Telecommunications Union verklaard heeft dat de uitzendingen schadelijk zijn voor de Cubaanse stations. “Alleen al in februari van dit jaar werden er vanaf Amerikaans grondgebied 2.185 uren illegale uitzendingen per week gedaan”, aldus Núñez.  

Cubaanse bevolking gemotiveerd naar verkiezingen


Volgens de laatste telling zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen op Cuba van 25 april jl. 12.986 kandidaten in de eerste ronde gekozen. Dat is 86 procent van de te kiezen gedelegeerden voor 169 gemeenteraden. Voor de overige 2.107 wordt een tweede ronde gehouden op 2 mei a.s.
Ana María Mari Machado, het hoofd van de nationale kiesraad (CEN), hebben 8.2005.994 mensen hun stem uitgebracht, 94,69 procent van de geregistreerde kiesgerechtigden. Ze benadrukte de deelname, voor de eerste maal, van 320.000 jonge kiezers.  
De opkomst in alle provincies was hoger dan 92 procent. Verder werden er dit keer, zelfs voor Cubaanse begrippen, opvallend meer geldige stemmen uitgebracht. Slechts 4.85 procent stemde blanco en 4.33 procent van de uitgebrachte stemmen was ongeldig.  
Bij deze verkiezingen was ook het percentage vrouwen dat kandidaat stond met 36 procent hoger dan de vorige keer. Van de 35.000 genomineerde kandidaten is 65 procent geboren na 1959.
Uit interviews die het Zuid-Amerikaanse tv-station teleSUR heeft gehouden onder de kiezers, bleek vooral dit keer de motivatie zeer groot te zijn vanwege de enorme anti-Cubaanse campagne in vooral de westerse internationale media. (Bron: Granma International)



Noodtoestand in Paraguay voor jacht op EPP-rebellen


De president van Paraguay, Fernando Lugo, heeft op 26 april 1.000 extra militairen en politieagenten naar het noorden van het land gezonden in de jacht op de linkse rebellenbeweging EPP. Het Congres heeft afgelopen weekend omwille van de actie in vijf regio’s voor een maand de noodtoestand uitgeroepen.
Het Paraguayaanse Volks Leger (Ejército del Pueblo Paraguayo) wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van een politieagent en drie landarbeiders bij de diefstal van vee vorige week.

Zie ook de videoreportage van teleSUR

Vrouwen in Colombiaanse gevangenissen worden dubbel gestraft


Colombiaanse mensenrechtenorganisaties beginnen in juni een campagne tegen de slechte behandeling van vrouwelijke gevangenen in Colombia. De vrouwengevangenissen zijn overvol, vrouwen komen vaak ver van hun kinderen terecht en er is geen begrip voor het feit dat de mannen van vrouwelijke gedetineerden hun partner meestal vlug in de steek laten.
"Als een vrouw opgesloten wordt, betekent dat niet dat de staat haar overige grondrechten schrapt", zegt Diana Sánchez, een advocate van het Comité voor Solidariteit met Politieke Gevangenen (CSPP). "Maar in Colombia bestaat een cultuur van dubbele straf: opsluiting en de inperking van andere rechten".

Olievlek in Golf van Mexico veel groter dan gedacht


De Amerikaanse kustwacht probeert delen van de olievlek te verbranden.  Foto Reuters
Er is een derde lek ontdekt in het gezonken boorplatform in de Golf van Mexico, waardoor er vijf keer meer olie in zee lekt dan eerder gedacht. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht vanochtend meegedeeld. Volgens het hoofd van de kustwacht lekt er nu het equivalent van 5.000 olievaten per dag in zee, ongeveer 800.000 liter. „Het is nog prematuur om te spreken over een catastrofe, maar de situatie is wel zeer ernstig”, aldus Mary Landry.

Mexico maakt zich op voor gevolgen olieramp


Deepwater Horizon in brand
Mexico vreest binnenkort te maken te krijgen met de gevolgen van de olielekkage bij het vorige week gezonken olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. "Als de weersomstandigheden onveranderd blijven, zal de olie Mexico niet bereiken. Maar als ze veranderen, en dat lijkt te gebeuren, dan krijgt Mexico te maken met een ongekende milieuramp waar het niet op voorbereid is", zegt Gustavo Ampugnani van Greenpeace Latijns-Amerika.

Vervolging dreigt voor Jorge Zorreguieta


In Argentinië is een doorbraak bereikt op juridisch gebied, die vergaande consequenties kan hebben, ook voor Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Dat heeft de Argentijnse jurist Roberto Yanzón tegen de Wereldomroep gezegd. Volgens hem is het heel goed mogelijk dat Zorreguieta op termijn wordt opgepakt vanwege zijn rol in de militaire dictatuur van de jaren zeventig en tachtig.

woensdag 28 april 2010

Megatunnel voert water onder Andes door


In Peru nadert de constructie van een 20 kilometer lange tunnel zijn voltooiing. Hij maakt deel uit van een megaproject om water onder de Andes door naar de droge noordkust te voeren en ondertussen elektriciteit op te wekken. Maar het zijn niet de kleine of middelgrote boeren die daarvan zullen profiteren.

Chávez op Twitter


Epa que tal? Aparecí como lo dije: a la medianoche. Pa Brasil me voy. Y muy contento a trabajar por Venezuela. Venceremos!!. Met deze woorden opende de Venezolaanse president Chávez zijn Twitteraccount. Binnen 24 uur stonden er al meer dan 9000 berichten en had Chávez bijna 30.000 volgers, een record.
Twitter is een razend populaire internetdienst waarbij gebruikers berichtjes van maximaal 140 tekens (tweets) publiceren. Een berichtje is in principe voor iedereen zichtbaar maar wordt in eerste instantie gelezen door gebruikers die de schrijver van het berichtje "volgen", een soort abonnement.

Chávez is te vinden onder http://twitter.com/chavezcandanga . Andere functionarissen zijn Tareck El Aissami, minister van Binnenlandse Zaken (http://twitter.com/TareckPSUV), Diosdado Cabello, minister van Openbare Werken en Woningbouw (http://twitter.com/dcabellor) en Jorge Rodríguez, burgemeester van Caracas (http://twitter.com/jorgerPSUV)
De Cubaanse ex-president Fidel Castro was al eerder op Twitter te vinden (http://twitter.com/reflexionfidel) (Bron: Cubadebate)


U kunt dit blog volgen en de berichte zien die wij plaatsen onder: http://twitter.com/la_info_centrum

Europa bouwt enorme telescoop in Chili

Op een berg in de woestijn van Chili gaat Europa de grootste telescoop ter wereld bouwen. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) maandag besloten. De Europese Extreem Grote Telescoop (E-ELT) moet rond 2018 in gebruik worden genomen. Als locatie is de ruim drie kilometer hoge berg Cerro Armazones gekozen. De lucht is er gortdroog en er zijn veel heldere nachten, waardoor de astronomen een uitstekend zicht op de sterrenhemel hebben, aldus de ESO. De Europese Zuidelijke Sterrenwacht is een samenwerkingsverband van veertien Europese landen, waaronder Nederland. De organisatie heeft in Chili al een aantal sterrenwachten, waaronder de Zeer Grote Telescoop (VLT). Met het onderzoek willen de Europese astronomen een beter beeld krijgen in het ontstaan en de ontwikkeling van het heelal. (Bron: Radio Nederland)

Surinaamse Marrons eren hun Amerikaanse onderzoekers


Het Amerikaanse antropologenechtpaar Richard en Sally Price is in Nederland onderscheiden voor hun inspanningen voor de Surinaamse gemeenschap en in het bijzonder die van de Marrons. De Gaanman Gazon Matodja Award werd door het Marroninstituut in Utrecht aan hen uitgereikt. De Amerikaanse antropologen zijn momenteel verbonden aan een universiteit in Virginia (VS) als professoren in onder meer Amerikaanse studies. In de afgelopen veertig jaar bestudeerden zij vrijwel alles in de vroegere Nederlandse kolonie; de geschiedenis van de Marrons, hun kunst en de positie van de vrouw. Hun werk is leidend op het gebied van Afro-Amerikaanse studies in de wereld. 

Lula optimistisch over Braziliaans-Caribisch akkoord


De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva is optimistisch over de kans op een handelsovereenkomst tussen Mercosur en Caricom. Dat zei hij op de eerste topconferentie die tussen Brazilië en Caricom werd gehouden in Brasilia, de hoofdstad van Brazilië. Brazilië is één van de Latijns-Amerikaanse landen die lid is van Mercosur. Caricom behelst het Caribisch gebied. Het doel van beide organisaties is vrije handel en vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal. De handel tussen Brazilië en Caricom bedroeg in 2008 5.2 miljard dollar. Brazilië is Latijns-Amerika's grootste economie. Lula sprak de hoop uit op een hechtere economische en politieke samenwerking. (Bron: Radio Nederland)

Noriega uitgeleverd aan Frankrijk

De voormalige Panamese dictator Manuel Antonio Noriega is door de Verenigde Staten aan Frankrijk uitgeleverd. Frankrijk beschuldigt hem van het witwassen van geld. Noriega heeft in de VS 20 jaar gevangen gezeten op beschuldiging van drugshandel.
Noriega, een voormalige medewerker van de Amerikaanse geheime dienst, CIA, was van 1983 tot 1989 aan de macht in Panama. Hij werd na een Amerikaanse militaire invasie naar de VS gebracht. Bij die invasie kwamen ruim 6000 Panamese burgers om het leven.

Zie de videoreportage van teleSUR

Mexicaanse mijnarbeiders vechten voor hun bestaan

Mijnwerkers in de kopermijn van Cananea in Mexico zijn al 2,5 jaar in staking. De mijnwerkers eisen van het bedrijf, Grupo Mexico, betere veiligheidsomstandigheden en een collectieve arbeidsovereenkomst.
Het bedrijf, dat zegt een schade van 1,5 miljard dollar te hebben geleden, beschuldigt de mijnwerkers van diefstal van bedrijfseigendommen en weigert daarom een arbeidsovereenkomst te sluiten.
Een federale rechtbank heeft de staking illegaal verklaard en de mijnwerkers vrezen voor politiegeweld. Zij zien in de uitspraak van de rechtbank een poging de staking te breken, wat een domino-effect zal hebben voor de positie van de vakbonden in andere sectoren in Mexico.De mijn wordt 24 uur per dag bewaakt. In januari 2008 was het al eerder tot een gewelddadige confrontatie gekomen toen de regering zwaarbewapende politie-eenheden inzette.

Zie de videoreportage van Al Jazeera

dinsdag 27 april 2010

Mockus respecteert Chávez en Venezuela

De kandidaat van de Groenen bij de presidentsverkiezingen in Colombia, Antanas Mockus, heeft in een radio-interview zijn bewondering uitgesproken voor de Venezolaanse president Hugo Chávez en respecteert het feit dat het Venezolaanse volk hem overtuigend tot president heeft gekozen. Mockus, die bij de jongste peiling als favoriet naar voren kwam, deed z’n uitspraken op een moment dat de andere kandidaten Chávez als factor in de verkiezingsstrijd betrekken.

Zie de videoreportage van teleSUR

Groene kandidaat favoriet voor presidentschap Colombia


In de peilingen voor de presidentsverkiezingen in Colombia doet de groene kandidaat, Antanas Mockus, het deze week voor de eerste keer beter dan de kandidaat van de regeringspartij. De verkiezingen vinden op 30 mei plaats.
Dat Colombianen genoeg hebben van de linkse rebellen van de FARC was bepalend bij de twee vorige presidentsverkiezingen, in 2002 en 2006, toen de conservatieve politicus Álvaro Uribe won. Nu keert het land zich met evenveel overtuiging tegen de politieke tactieken van de huidige president en diens opvolger Juan Manuel Santos, ten gunste van Antanas Mockus.

Grote ontwikkelingslanden willen klimaatakkoord tegen 2011


De milieuministers van Brazilië, Zuid-Afrika, India en China vinden dat er ten laatste tegen 2011 een mondiaal en bindend verdrag moet zijn om de klimaatverandering binnen de perken te houden. Daarvoor moet het onderhandelingsproces een nieuwe dynamiek krijgen, argumenteren de ministers van de zogenaamde Basic-landen, die het voorbije weekend in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad vergaderden.

maandag 26 april 2010

Crisis houdt 53 miljoen mensen meer arm


De economische crisis zorgt ervoor dat er in 2015 nog ongeveer 53 miljoen mensen meer extreem arm zullen zijn dan wanneer de wereldeconomie goed was blijven draaien. Dat staat in een rapport dat de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag (23 april) hebben gepresenteerd. Voor de Wereldbank is iemand extreem arm als hij of zij hoogstens 1,25 dollar (93 eurocent) per dag kan besteden.

'Hef handelsembargo tegen Cuba één jaar op'


Cuba daagt de Verenigde Staten uit om het handelsembargo tegen het land een jaar op te heffen. Volgens de president van het Cubaanse parlement, Ricardo Alarcón, kan Cuba in die periode de indruk wegnemen dat de Cubaanse leiders Raúl en Fidel Castro de beëindiging van de blokkade niet willen. Alarcón reageert daarmee voor het eerst op een toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Zij sprak op 9 april voor een publiek aan de universiteit van Kentucky. Clinton stelde dat de Castro's niet van het economische embargo af willen en ook de betrekkingen met de VS niet willen normaliseren, omdat ze dan hun argumenten verliezen voor hun anti-Amerikaanse houding in de afgelopen 50 jaar. Alarcón vraagt de VS nu de kans om het tegendeel te bewijzen, door de handelsblokkade bij wijze van proef een jaar op te heffen. (Bron: Radio Nederland)

Ecuador wil uitlevering van Colombiaanse ex-minister van Defensie


De provinciale rechtbank van Sucumbíos, in Ecuador, heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige Colombiaanse minister van Defensie en kandidaat bij de presidentsverkiezingen in Colombia, Juan Manuel Santos. Santos wordt beschuldigd van moord op 23 personen bij het bombardement van een kamp van de FARC op Ecuadoriaans grondgebied in maart 2008.

vrijdag 23 april 2010

Correo del Orinoco - 23 april 2010


In deze editie van de Correo del Orinoco International:
  • Onafhankelijkheid en Integratie: Venezuela viert 200 jaar onafhankelijk van Latijns-Amerika in een regionale herdenking die zich kenmerkte door eenheid en soevereiniteit
  • Venezuela en Argentinië versterken samenwerking
  • China biedt Venezuela een megakrediet van 20 miljard dollar
  • Venezuela en Nicaragua maken vordering inzake voedselsoevereiniteit
  • Socialistische supermarkten bieden voedsel tegen redelijke prijzen
  • Venezuela viert zeven jaar gratis en integrale gezondheidszorg
  • Mark Weisbrot: Venezuela heeft een economische ontwikkelingsstrategie nodig
  • Oorlog aan de horizon in West-Azië

Tot 300.000 doden door aardbeving Haïti


De aardbeving in Haïti heeft tussen de 250.000 en 300.000 mensenlevens geëist. Dat heeft Edmond Mulet, het hoofd van de missie van de Verenigde Naties in het land, donderdag gezegd. De Haïtiaanse regering sprak tot nog toe van meer dan 220.000 doden. Honderd dagen na de verwoestende aardbeving, die een kracht had van 7,0 op de schaal van Richter, zijn nog meer dan een miljoen inwoners van het land dakloos. Volgens Mulet raakten circa 300.000 mensen gewond tijdens de ramp, die begon op 12 januari. Tijdens een persconferentie zei Mulet dat hij nog eens achthonderd politieagenten nodig heeft voor het handhaven van de orde in de vluchtelingenkampen. De Veiligheidsraad van de VN zou deze agenten naar Haïti moeten sturen. (Bron: Radio Nederland)

Militair geweld tegen landarbeiders in Honduras


Ondanks de pogingen van de Hondurese regering van president Lobo, gesteund door de Hondurese en internationale media, om  een beeld op te houden dat de democratie, rust en orde is hersteld, blijven er berichten komen van voordurende moordaanslagen op journalisten en leiders van het Hondurese verzet. President Lobo, die door vrijwel geen enkel Latijns-Amerikaanse regering wordt erkend, heeft het leger ingezet tegen landarbeiders die in actie zijn voor landhervormingen. Er komen berichten van willekeurige arrestaties en de actievoerders worden gedwongen te “onderhandelen” met de loop van geweren tegen hun hoofd. In een tweedelige reportage van de Real News Network, worden ingegaan op de actuele situatie en de achtergronden van het conflict.

Europa negeert belangen van Midden-Amerika


De onderhandelingen tussen de EU en Midden-Amerika over een handelsakkoord zijn deze week hun laatste ronde ingegaan. Bepaald vlot verlopen ze niet. De Midden-Amerikaanse onderhandelaars vinden dat Europa geen rekening houdt met hun belangen.
Het zogeheten associatieakkoord tussen de Europese Unie en Midden-Amerika wil afspraken op drie domeinen vastleggen: politieke dialoog, samenwerking en de creatie van een vrijhandelszone. Vooral over dat laatste bestaan nog heel wat meningsverschillen.

Bonaire en Nederland tekenen bestuursakkoord


Bonaire en Nederland hebben donderdagmiddag (lokale tijd) een 'Bestuurlijk Akkoord' getekend. Daarmee is vastgelegd dat Bonaire na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen een bijzondere gemeente van Nederland wordt. Saba en Sint Eustatius tekenden in begin november 2009 al een dergelijk akkoord met Nederland. Commissaris voor de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) Henk Kamp ondertekende het akkoord namens Nederland. Hij verving staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Namens Bonaire tekende gedeputeerde voor Staatkundige Structuur Jopie Abraham (PDB). (Bron: Radio Nederland)

donderdag 22 april 2010

Wereld volksconferentie over klimaatverandering



In Cochabamba, Bolivia, wordt de eerste wereld volksconferentie over klimaatverandering gehouden. Tussen 19 en 22 april zijn ruim 15.000 mensen uit meer dan 130 landen, waaronder tal van regeringsvertegenwoordigers, bijeen om te praten over de gevolgen van de klimaatverandering na de mislukking van de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen van december vorig jaar.
In zijn openingstoespraak zei de Boliviaanse president dat deze conferentie wordt gehouden omdat de zogenaamde ontwikkelde landen weigerden zich in Kopenhagen te binden aan reductie van hun uitstoot van broeigassen “Wanneer zij zich aan het Kyoto Protocol hadden gehouden en hun uitstoot hadden verminderd, was deze conferentie niet nodig geweest”, aldus Morales.
Bolivia wil een wereldreferendum houden over klimaatverandering en de slottekst van de conferentie aan de volgende VN-klimaatconferentie, die in november van dit jaar in Cancún, Mexico, wordt gehouden, voorleggen.

woensdag 21 april 2010

Rafael Pardo weigert Chávez tot thema te maken in Colombiaanse verkiezingscampagne


De kandidaat voor de Liberale Partij in de verkiezingscampagne voor een nieuwe president in Colombia, Rafael Pardo, heeft zich verzet tegen de pogingen van de huidige president Uribe, om de Venezolaanse president Hugo Chávez tot thema van de verkiezingsstrijd te maken en benadrukte dat het niet in het belang van Colombia is om respectloos met zijn buren om te gaan.

Cuba bereidt zich voor op gemeenteraadsverkiezingen


Op 25 april kiezen ruim 8 miljoen Cubanen nieuwe vertegenwoordigers voor de gemeenteraden. De 15.093 vertegenwoordigers worden gekozen voor een periode van 2,5 jaar. Volgens de grondwet van 1976 worden de gedelegeerden door de sociale organisaties en de bevolking kandidaat gesteld, waarna in de verkiezingen de kandidaat met de meeste voorkeur wordt gekozen. Wanneer op op april geen kandidaat de meerderheid heeft behaald, volgt op 2 mei een tweede ronde.

Bolivia wil het 'Goede Leven' exporteren


"Goed Leven" is de filosofie waardoor de Boliviaanse regering de nieuwe grondwet liet inspireren. Volgens de opstellers kan de filosofie een basis worden voor een wereldwijde beweging tegen consumentisme, plundering van natuurlijke hulpbronnen voor commercieel gewin en de huidige ontwikkelingsmodellen.
Raúl Prada, de vice-minister voor strategische planning voormalig lid van het team dat de Boliviaanse grondwet herschreef, stak gisteren de loftrompet over de nieuwe wet, een initiatief van de inheemse president Evo Morales.
Voor de nieuwe grondwet werd uitgebreid gesproken met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Socioloog Prada ziet in het Boliviaanse programma een goed 'exportproduct', omdat het "biodiversiteit beschermt, de landrechten van de inheemse bevolking respecteert en waterbronnen behoudt."

UNESCO veroordeelt moord op Hondurese journalist


De UNESCO heeft haar veroordeling uitgesproken over de moord op de Hondurese journalist Luis Antonio Chévez. Chévez werd met zijn neef bij aankomst in zijn huis in San Pedro Sula vermoord. De UNESCO riep op tot betere bescherming van de mediawerknemers. Dit jaar zijn al zeven mediawerkers omgebracht.

Ex paramilitaire leider beschuldigt Colombiaanse presidentskandidaat van staatsgreep


De voormalige paramilitaire leider Salvatore Mancuso heeft Juan Manuel Santos, de voormalige minister van Defensie van Colombia en kandidaat bij de komende presidentsverkiezingen, ervan beschuldigd in de jaren negentig een staatsgreep te willen plegen tegen de toenmalige Colombiaanse president Samper. Mancuso deed z’n uitspraak vanuit een Amerikaanse gevangenis in het proces tegen de voormalige directeur van de Colombiaanse geheime dienst DAS. Mancuso zit een straf uit voor drugshandel.

vrijdag 16 april 2010

Handel tussen China en Brazilië groeit spectaculair


De handel tussen China en Brazilië is de voorbije zes jaar spectaculair gegroeid, ondanks de economische crisis. De presidenten van beide landen versterkten hun alliantie gisteren (donderdag) met de ondertekening van een reeks samenwerkingsakkoorden. Sinds het aantreden van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva is de handel met China met 780 procent gestegen. Vorig jaar was de bilaterale handel goed voor 36 miljard dollar.

Braziliaanse rechter verbiedt controversiële Belo Monte-dam


Amper enkele dagen na een bezoek Avatar-regisseur James Cameron en actrice Sigourney Weaver schortte een Braziliaanse rechter de plannen van de Belo Monte-dam op. De dam zou "onherstelbare schade aanrichten", volgens de rechter.

woensdag 14 april 2010

Drugsoorlog Mexico kost tienduizenden levens


In Mexico zijn de afgelopen drie jaar bijna 23 duizend mensen omgekomen door drugsgeweld. In een rapport schrijft de Mexicaanse overheid dat 2009 het dodelijkste jaar was; toen kwamen bijna tienduizend mensen om. In 2007, toen een groot offensief begon tegen de drugsmaffia, waren dat er een kleine drieduizend. Mexicaanse militairen en federale politieagenten proberen het drugsgeweld in te dammen, maar dat lijkt niet erg te lukken. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de slachtoffers steeds vaker gewone burgers zijn. (Bron: Radio Nederland)

Colombiaanse drugsbaron opgepakt


In Ecuador is een beruchte Colombiaanse drugsbaron opgepakt. Ramón Quintero Sanclemente is een van de vijf meest gezochte criminelen van Colombia. Ook de Amerikaanse staat Florida wil hem vervolgen wegens drugshandel en witwaspraktijken. Quintero leidt het drugskartel Norte del Valle, dat behalve in Colombia ook actief is in Ecuador, Venezuela en Panama. De bende van Quintero onderhoudt bovendien nauwe banden met kartels in Mexico. (Bron: Radio Nederland)

dinsdag 13 april 2010

Poch definitief uitgeleverd aan Argentinië


De Spaanse regering heeft de uitlevering van de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch goedgekeurd. Poch zal in Argentinië worden berecht voor misdaden tijdens het Videla-regime. In januari stemde een Spaanse rechter al in met uitlevering. Poch werd in september gearresteerd, net voordat hij voor Transavia een vlucht zou maken van Valencia terug naar Amsterdam. Hij wordt ervan verdacht namens de militaire junta in Argentinië, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, zogenoemde dodenvluchten te hebben uitgevoerd. Tegenstanders van de machthebbers werden daarbij gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gegooid. De socialistische Spaanse regering zei eerder alleen met uitlevering in te stemmen als Argentinië zou uitsluiten dat Poch levenslang zou krijgen. Onduidelijk is of die garantie er inderdaad is gekomen. (Bron: Radio Nederland)

Mexicaanse drugskartels bundelen krachten


Drie grote Mexicaanse drugskartels hebben de handen ineengeslagen in de strijd tegen een vierde bende. Dat zeggen de Mexicaanse en Amerikaanse antidrugsautoriteiten. Mexico en de VS vrezen een explosie van geweld. De beruchte kartels La Familia, Golf en Sinaloa hebben het gemunt op de Zetas. Die bende werkte voorheen voor het Golfkartel maar zou nu te machtig zijn geworden. De strijd gaat vooral om de controle op de drugssmokkel in de staat Tamaulipas, die grenst aan de Verenigde Staten. Mexico gaat al jaren gebukt onder een bloedige drugsoorlog. Het geweld kost elk jaar aan vele duizenden mensen het leven. (Bron: Radio Nederland)