dinsdag 9 november 2010

98,5 procent van misdaden onbestraft in Mexico

In Mexico blijft 98,5 procent van de misdaden onbestraft. Dat blijkt uit een onderzoek van het Technologisch Instituut van Monterrey. Volgens het rapport werden dit jaar al 7,5 miljoen misdaden gepleegd in het land. Het Technologisch Instituut van Monterrey berekende op basis van overheidscijfers dat het in nauwelijks 1 procent van de gevallen tot een gerechtelijk vonnis komt. 
Slechts een op vijf misdaden wordt aangegeven. Daarvan wordt slechts 15 procent onderzocht. In slechts 4 procent van de gevallen wordt het onderzoek afgerond, een gevolg van de bijzonder traag werkende justitie. Een gerechtelijk onderzoek duurt gemiddeld 130 dagen in Mexico.
In 2008 werd een grote justitiehervorming aangekondigd. Mondelinge processen moesten de zaken sneller doen vooruitgaan. Maar tot nog toe werd die hervorming slechts in 7 van de 32 deelstaten ingevoerd. In de Mexicaanse misdaadstatistieken zijn drugshandel, ontvoeringen en moorden goed vertegenwoordigd.
De laatste tijd haalt Mexico regelmatig het internationale nieuws met berichten over moordpartijen. Zo werden eind augustus 72 lijken aangetroffen op een ranch in de deelstaat Tamaulipas, migranten zonder papieren die afkomstig waren uit verschillende Latijns-Amerikaanse landen. In juni werden twaalf politieagenten vermoord in de stad Michoacán toen ze in een hinderlaag werden gelokt. Dezelfde maand vielen negentien doden toen een drugsbende een ontwenningskliniek in Chihuahua binnenviel.
Volgens een studie uit 2008 van het Centrum voor Economisch Onderzoek en Onderwijs (CIDE) zitten in de Mexicaanse gevangenissen "niet de zwaarste delinquenten maar diegenen die het makkelijkst aangehouden konden worden" en arm zijn. Volgens het CIDE zitten de meesten vast voor kleinere diefstallen. (Bron: IPS)