vrijdag 5 november 2010

Massagraf gevonden in Mexico na video



De Mexicaanse politie heeft een massagraf met achttien lichamen gevonden nadat er op videokanaal YouTube een bericht was geplaatst. Volgens de video zijn de slachtoffers toeristen die vorige maand in Acapulco werden ontvoerd.
Het is nog niet duidelijk of de lichamen daadwerkelijk die van de twintig mannen zijn die op 30 september werden ontvoerd toen ze een bezoek brachten aan Acapulco. Dat zei politiecommandant van de staat Guerrero, Fernando Monreal, woensdagavond. De agenten begonnen met graven nadat ze een anoniem telefoontje hadden ontvangen met de boodschap dat er twee lichamen op een verlaten terrein lagen.


Uren eerder was er op YouTube een video verschenen waarin twee mannen - met naar het leek hun handen op hun rug gebonden terwijl ze vragen beantwoordden van iemand die buiten beeld was - zeiden dat ze de twintig mannen vermoord en begraven hadden.

De twee lichamen die na het telefoontje gevonden werden, droegen dezelfde kleding als de mannen op de video. De twee lagen boven op het graf. Er lag een briefje tussen de mannen waarop stond: "De mensen die ze hebben vermoord liggen hier begraven", getekend door Cida, een vrij onbekende drugsbende die de afgelopen tijd de verantwoordelijkheid voor verschillende moorden heeft opgeëist.

De ontvoerde mannen, veelal familie van elkaar, waren allemaal technici die elk jaar samen op vakantie gingen. Onder hen was ook de 17-jarige zoon van een van de mannen. De mannen hadden geen strafblad en lijken vooralsnog op geen enkele wijze aan een drugsbende gelinkt te kunnen worden.

Videoboodschappen worden steeds vaker ingezet in de zeer gewelddadige Mexicaanse drugsoorlog. Er kan echter zelden met zekerheid worden gezegd of iemand de waarheid spreekt of dat hij tot een bekentenis wordt gedwongen. (Bron: Novum/AP)