donderdag 4 november 2010

VN-Vergadering veroordeelt VS-blokkade tegen Cuba


De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft afgelopen week op 27 oktober voor de zoveelste keer de economische en financiële blokkade van de VS tegen Cuba veroordeeld. 187 van de 192 lidstaten stemden voor de resolutie, die de blokkade hekelt. Dit jaar stemden alleen de VS en Israël tegen. Drie bondgenoten van de Amerikanen - de Marshalleilanden, Micronesië en Palau – die vorige jaren nog tegen stemden, onthielden zich nu van stemming.
De blokkade werd een halve eeuw geleden ingesteld, nadat de Cubaanse bevolking o.l.v. Fidel Castro de dictator Batista had verdreven. Dit Amerikaans marionettenregime was één van de meest wrede dictaturen in Latijns-Amerika.
Het is een van de ingrijpendste overblijfselen van de Koude Oorlog. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde het embargo ,,het meest alomvattende en langdurige systeem van sancties en dwangmaatregelen, dat ooit tegen een land is gebruikt''. Cuba heeft naar eigen zeggen al voor honderden miljarden euro's schade geleden door het embargo.