woensdag 3 november 2010

Venezuela en Colombia willen betrekkingen verbeteren



Juan Manuel Santos (l) en Hugo Chávez (Foto: Yahoo)
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en zijn Venezolaanse ambtgenoot Hugo Chávez willen de betrekkingen verbeteren, ondanks hun ideologische verschillen. "Wij moeten samenwerken", zei Santos na besprekingen met Chávez in Caracas. "Wij zullen voor altijd broeders zijn", zei Chávez.
Het was Santos' eerste bezoek aan Venezuela sinds zijn ambtsaanvaarding op 7 augustus. Chávez had jarenlang ruzie met zijn voorganger, Álvaro Uribe. In juli werden diplomatieke betrekkingen zelfs verbroken, na beschuldigingen dat Venezuela onderdak had geboden aan linkse guerrillastrijders. Chávez protesteerde in maart 2008 ook fel tegen een actie van het Colombiaanse leger over de grens in Ecuador, waarbij een belangrijke Colombiaanse guerrillafiguur werd gedood. Santos was toentertijd als minister van defensie verantwoordelijk voor de operatie.


Handel
In het laatste ambtsjaar van Uribe liep ook de handel tussen Colombia en Venezuela sterk terug, als gevolg van het Colombiaanse besluit om zeven Amerikaanse militaire bases toe te laten. Venezuela ging voedsel voortaan niet meer uit Colombia, maar uit Argentinië en Brazilië importeren. De dramatische terugloop van de economische betrekkingen zijn een belangrijke oorzaak voor de bereidheid van Bogota om een andere koers tegenover Venezuela te varen.
Sinds de verkiezing van Santos in Colombia zitten de betrekkingen weer in de lift. "Als wij samenwerken zullen onze inwoners daarvan profiteren. Als wij ruzie hebben zullen zij schade lijden. Ik denk dat u en ik, president Chávez, dit begrijpen", zei Santos. Chávez zei te hopen dat 'geen vreemde macht in staat zal zijn deze broederlijke betrekkingen schade te berokkenen', een verwijzing naar de Verenigde Staten, die volgens Chávez de eenwording van Latijns-Amerika proberen te dwarsbomen.