donderdag 18 november 2010

'Mogelijk 10.000 doden door cholera in Haïti'

Een naakte, bewusteloze man ligt buiten het presidentiële paleis in Port-au-Prince. © afp
De cholera-epidemie in Haïti kan in een jaar tijd tienduizend doden veroorzaken. Dat zei een arts van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) woensdag.
Volgens de arts, Ciro Ugarte uit Peru, kunnen volgens de prognoses van de PAHO de komende zes tot twaalf maanden 200.000 mensen besmet raken. In het zwartste scenario sterft volgens hem 4 tot 5 procent van de patiënten.
Woensdag maakte de Haïtiaanse minister van Gezondheid bekend dat de cholera-epidemie tot nu toe 1110 levens heeft geëist. De minister zei dat woensdag 1583 nieuwe patiënten werden opgenomen. In totaal werden meer dan 18.000 mensen voor de ziekte behandeld. Het eerste geval van cholera werd ruim drie weken geleden gemeld.
Veel hinder
Hulpverleners in de stad Cap-Haïtien ondervonden de afgelopen dagen veel hinder van groepen Haïtianen die zich tegen de Verenigde Naties keerden. Sommige inwoners zijn boos omdat Nepalese VN-medewerkers de cholera naar Haïti zouden hebben overgebracht. De Verenigde Naties ontkennen dit.
De soms gewapende relschoppers barricadeerden maandag en dinsdag wegen, waardoor cholera-patiënten niet naar de ziekenhuizen gebracht konden worden.
Lokale media melden dat op sommige plekken in Cap-Haïtien de lijken van cholera-slachtoffers op straat liggen.

Buiten Haïti
De ziekte dook woensdag ook op buiten Haïti. In de aangrenzende Dominicaanse Republiek bleek een Haïtiaanse bouwvakker die in het toeristenoord Higüey werkt de ziekte te hebben. Ook een vrouw in het Amerikaanse Florida heeft cholera. Ze heeft een bezoek gebracht aan Haïti.
Een zware aardbeving kostte dit jaar het leven aan 250.000 Haïtianen. Ongeveer 1,3 miljoen mensen raakten dakloos. In de 'tentensteden' in de hoofdstad Port-au-Prince verblijven honderdduizenden aardbevingsslachtoffers onder erbarmelijke omstandigheden. (Bron: De Volkskrant)