dinsdag 2 november 2010

Rechtse verliezer was eerst links


Niet zelden botsen de principes waarop een politieke partij is gebouwd met de realiteit van de macht. Het gebeurde zondag andermaal in Brazilië, waar Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij (PT) zondag de eerste vrouwelijke president werd. Ze haalde het van José Serra en diens Sociaaldemocratische Partij van Brazilië (PSDB), een partij die oorspronkelijk links was maar onder druk van de Arbeiderspartij steeds meer naar de rechterzijde werd gedreven.
Zowel José Serra – ooit studentenleider en na de militaire staatsgreep van 1964 in ballingschap gegaan – als zijn Sociaaldemocratische Partij van Brazilië zijn van oorsprong links. De PSDB werd in 1988 opgericht als een centrumlinkse partij, die zich ergens tussen het radicale socialisme van de Arbeiderspartij en de conservatieve sectoren van de traditionele politiek wilde bewegen.
Het bekendste PSDB-boegbeeld was Fernando Henrique Cardoso, president van 1995 tot 2003. Onder invloed van het neoliberalisme dat in die periode opgeld maakte, voerde hij heel wat privatiseringen door. Het stuitte op steeds meer verzet bij de bevolking. Op die manier kon de Arbeiderspartij zich profileren.

Polarisering
Zeker toen de PT in 2002 de presidentsverkiezingen won met Luiz Inácio Lula da Silva ging de partij steeds meer het sociaaldemocratische veld bezetten. Lula gaf voorrang aan armoedebeleid en werkgelegenheid.
Door de polarisering tussen beide partijen, elk gesteund door ruime coalities, werd de PSDB gedwongen tot allianties met veeleer conservatieve sectoren, zoals de Democraten, de nieuwe naam voor het Liberaal Front, dat politici uit de vroegere dictatuur groepeerde.
In zijn strijd tegen Dilma Rousseff kon Serra onder meer rekenen op de steun van zeer conservatieve religieuze sectoren. Via campagnes op het internet en in de kerken maakten ze van abortus en de religieuze moraal centrale verkiezingsthema's.
De PSDB benadrukte tijdens deze presidentsverkiezingen zijn rechtse positie. De partij speelde de rol die de conservatieven in een tweepartijenstelsel spelen. Maar op die manier negeerde ze haar oorsprong en ook de opinie van veel van haar leden. (Bron: IPS)