dinsdag 9 november 2010

Cuba en Venezuela herdenken 10e verjaardag van bilaterale samenwerking


Door James Sugget
Tijdens een werkbezoek van de Venezolaanse president Hugo Chávez aan Cuba herdenken de Cubaanse en Venezolaanse regeringen de 10e verjaardag van het begin van hun bilaterale samenwerking. Op 30 oktober 2000, in het tweede jaar van het presidentschap van Hugo Chávez, ondertekenden de twee landen de "Integrale Overeenkomst voor Samenwerking" in Caracas. Het markeerde het begin van een anti-imperialistische alliantie en een vorm van uitwisseling als een alternatief voor de Amerikaanse ‘Vrijhandelszone van de Amerika's’.

Olie voor diensten
Venezuela begon met het verschepen van 53.000 vaten olie per dag naar Cuba in ruil voor menselijke diensten, berekend naar de geschatte marktwaarde van de olie.
In de daaropvolgende jaren werkten tienduizenden Cubaanse artsen, tandartsen, oogartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en andere werkers in de gezondheidszorg in de gratis klinieken van de armste wijken van Venezuela. Cuba leverde ook vaccins, behandeling van ziekten zoals hart- en vaatziekten, bloedarmoede, astma, HIV en AIDS, en begon Venezolaanse artsen te trainen in een programma genaamd "Integrale Geneeskunde Gemeenschap."
Cubaanse landbouwkundigen werkten met Venezolaanse functionarissen aan de modernisering van de Venezolaanse suikerindustrie en Cubaanse specialisten trainden in Agro-ecologie, biologische productie van meststoffen, irrigatie, duurzame bosbouw en de bevordering van agrarische coöperaties.
Cubaanse onderwijzers hebben bijgedragen aan het doel van Venezuela om het analfabetische uit te roeien, een doel dat volgens de Verenigde Naties in 2005 bereikt werd. Verder werkten Cubaanse lichamelijk opvoedingsdeskundigen aan de integratie van de atletiek in de volksgezondheid en het openbaar onderwijs.
Door de jaren heen werden de bilaterale betrekkingen tussen Cuba en Venezuela uitgebreid met door de staat gecontroleerde projecten voor economische ontwikkeling op het gebied van olieraffinage, de productie van elektriciteit, toerisme, mijnbouw, lichte en zware industrie en spoorwegen.

ALBA
In 2004 creëerden Venezuela en Cuba een nieuw samenwerkingsverband, de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika (ALBA) genaamd, dat is gebaseerd op het Cubaans-Venezolaans model van samenwerking, waarbij later ook  Bolivia, Nicaragua, Ecuador, Antigua en Barbuda, Dominica, en Saint Vincent en de Grenadines zich aansloten.
In een interview dat zowel op de Venezolaanse als de Cubaanse televisie afgelopen zondag werd uitgezonden, noemde president Chávez dit systeem van integratie "ongekend in Latijns-Amerika en de wereld." Hij zei dat de bilaterale samenwerking met Cuba heeft geholpen de lange tijd verwaarloosde Venezolaanse landbouwsector te verbeteren, bij de diversificatie van de industrie en de versterking van de anti-armoede-programma's.
"Het Cubaanse volk heeft een grote bijdrage heeft geleverd aan de Bolivariaanse Revolutie", zei Chávez, refererend aan het programma van zijn regering, dat is vernoemd is naar Simon Bolivar, een Latijns-Amerikaanse onafhankelijkheidsheld. "Beide landen hebben geprofiteerd van deze relatie, met inachtneming van de specifieke kenmerken van onze respectievelijke systemen ... beide revoluties zullen blijvend worden geconsolideerd en ondersteunen elkaar", aldus Chávez.
Chávez roemde de vermindering van de armoede in Venezuela, de strijd tegen ondervoeding, kindersterfte en economische ongelijkheid, en de toename de doorstroming in het onderwijs van de basisschool naar de universiteiten in de tien jaar van zijn bewind. Hij merkte op dat deze resultaten worden erkend door de Verenigde Naties en noemde het stappen in de richting van "het socialisme van de 21ste eeuw". "We zijn de wieg van een nieuwe wereld," aldus Chávez.

VS
Chavez benadrukte de rol van de Amerikaanse regering bij de belemmering van dit proces door het ondersteunen van een militaire staatsgreep georganiseerd door de Venezolaanse oppositie in april 2002 en door het handhaven van de blokkade tegen Cuba, ondanks herhaalde resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de blokkade te beëindigen.
"Cuba en Venezuela hebben zich verenigd om de ketens van achterlijkheid te breken en we hebben Cuba geholpen de gevolgen van de blokkade door de Verenigde Staten tot een minimum te beperken", zei Chavez.
De Venezolaanse oppositie heeft felle kritiek op de samenwerking met Cuba. In september concentreerde de kandidaten van de oppositie voor het Venezolaanse parlement hun campagne op onheilspellende waarschuwingen dat Venezuela op weg was naar een "Castro-communistische dictatuur". Oppositie media zeggen regelmatig dat de toegenomen rol van de Venezolaanse staat in sectoren zoals olie, voeding, bouw en elektriciteit de economische groei verstikt en in strijd is met het grondwettelijke recht op privé-eigendom.
De regering heeft hierop gereageerd door te stellen dat de regering het recht verdedigt van de Venezolaanse armen om te participeren in het privé-eigendom, door het garanderen van de toegang tot basisgoederen en diensten. (Bron: Venezuelanalysis.com)