vrijdag 12 november 2010

Ruzie Nicaragua-Costa Rica laait op

Nicaragua is niet van plan donderdag gevolg te geven aan een diplomatiek ultimatum van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om militairen terug te trekken uit een omstreden zone aan de grens met Costa Rica. Costa Rica spreekt van een regelrechte 'invasie', maar Nicaragua zegt dat het gebied van Nicaragua is. "Wij kunnen niet ons eigen grondgebied binnenvallen", zegt de Nicaraguaanse vicepresident Jaime Morales Carazo.

Vijftig Nicaraguaanse militairen zien in de omstreden zone toe op baggerwerkzaamheden in de grensrivier de San Juan. Costa Rica zegt dat het zijn grondgebied is en dat het baggerwerk schade toebrengt aan het milieu. Het heeft zeventig politieagenten naar de grensplaats Barra de Colorado gestuurd.
De OAS probeert te bemiddelen en heeft aanbevelingen gedaan om de ruzie te sussen. Maar Costa Rica zegt niet aan een OAS-vergadering over de kwestie op 27 november te zullen deelnemen als de Nicaraguaanse militairen niet worden teruggetrokken. Nicaragua is volgens vicepresident Carazo bereid 'als broeders' met Costa Rica te praten, maar bestrijdt dat het bewuste grondgebied van Costa Rica is.
Met het baggerwerk is een twee eeuwen oud grensconflict tussen Nicaragua en Costa Rica opgelaaid. De Nicaraguaanse functionaris die beslist heeft waar de werkzaamheden worden uitgevoerd, zegt zich te hebben gebaseerd op gegevens van Google Maps.
Google geeft toe dat er 'een onnauwkeurigheid' is geslopen in de bepaling van de grens tussen de twee Midden-Amerikaanse landen. Er wordt aan gewerkt de informatie zo snel mogelijk te updaten, zegt Daniel Heft van Google Latin America, die zich erover verbaast dat Nicaragua zulke gevoelige beslissingen op Google Maps baseert. (Bron: Novum/AP)