maandag 1 november 2010

Dilma Rousseff nieuwe president van Brazilië


Dilma Rousseff (Foto: Epa)
SAO PAULO - Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij (PT) is zondag het eerste vrouwelijke staatshoofd van Brazilië geworden. De kiescommissie van het Zuid-Amerikaanse land heeft bevestigd dat zij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.
'Ik herhaal mijn fundamentele belofte: het uitbannen van armoede', beloofde Rousseff zondag in haar eerste toespraak na haar verkiezingswinst. Circa 20 miljoen Brazilianen leven onder de armoedegrens. 'We moeten niet rusten zolang er Brazilianen honger hebben', aldus Rousseff.
Politieke hervormingen

De toekomstige president zei ook te willen werken aan een stabiele economie en het doorvoeren van politieke hervormingen. Wel wil ze de politieke koers van haar mentor en huidige president Luiz Inácio Lula da Silva voortzetten. Ze zei ook dat ze het vertrouwen dat de Brazilianen in haar hebben gesteld in ere zal houden. 
Lula en Rousseff
De 62-jarige Rousseff wist 55 procent van de stemmen in de wacht te slepen. Haar rivaal, de sociaaldemocratische José Serra, kreeg 45 procent van de kiezers achter zich. Meer dan 94 procent van de stemmen is geteld. Serra kan Roussef niet meer inhalen en heeft haar gefeliciteerd met de overwinning.
Op 1 januari wordt Roussef beëdigd. Dan volgt ze het huidige staatshoofd Lula da Silva op, die na twee termijnen volgens de grondwet niet een derde gooi naar het presidentschap mocht doen. (AP/AFP)