dinsdag 9 november 2010

Werkloosheid daalt in Venezuela

De directeur van het Venezolaans Bureau voor de Statistiek, Elias Eljuri, heeft bekend gemaakt dat de werkloosheid in de maand september is gedaald tot 8,4 procent, een daling van 1,2 procent ten opzichte van de maand daarvoor. Volgens Eljuri is dit een duidelijke indicatie dat de Venezolaanse economie zich volledig herstelt van de recessie als gevolg van de internationale financiële crisis.
Eljuri benadrukte dat het herstel tot stand is gekomen zonder het IMF en de Wereldbank en dat de resultaten het gevolg zijn van het regeringsbeleid gericht op het terugdringen van de werkloosheid. Hoewel de werkloosheid sinds mei weer aan het stijgen was, is het percentage van 8,4 in september 0,1 procent lager dan dat van september vorig jaar. Eljuri zei er vertrouwen in te hebben dat aan het eind van het jaar het werkeloosheidscijfer zal teruglopen tot 7 procent.

3,4 miljoen arbeidsplaatsen
In een toelichting verklaarde Eljuri dat de werkloosheid aan het begin van het aantreden van president Chávez in 1999 16 procent was en dat er sinds die tijd in totaal 3,4 miljoen arbeidsplaatsen zijn bijgekomen.
“De Venezolaanse economie was tussen 1999 en 2010 niet alleen in staat de 3 miljoen nieuwkomers op de arbeidsmarkt aan een baan te helpen, maar ook 400.000 mensen die werkloos waren”, aldus Eljuri.
Ondanks het nog steeds hoge percentage dat in de informele sector werkt, zei Eljuri dat het aantal arbeidsplaatsen in de formele sector met 8 procent was gegroeid en dat in de laatste sector nu 56,4 procent van de beroepsbevolking werkt. (Bron: Venezuelanalysis.com)