woensdag 17 november 2010

Venezuela helpt Cuba tegen Amerikaanse internetblokkade

Cuba en Venezuela zullen samen gaan werken bij de aanleg van een glasvezelkabel op de zeebodem tussen de twee landen. Volgens de Cubaanse minister Ramiro Valdez betekent dit 'een revolutie voor de telecommunicatie in Cuba'. Beide overheden willen in januari met de installatie beginnen en verwachten het in de tweede helft van 2011 af te ronden. De kabel zal Cuba zowel met Venezuela als met Jamaica verbinden. De investering bedraagt naar verwachting 70 miljoen dollar.
De nieuwe kabel betekent voor Cuba de eerste mogelijkheid voor een snel en betrouwbaar internet. Volgens Valdez is het belang groot omdat hiermee de historische afhankelijkheid in telecommunicatie van Cuba doorbroken wordt. Op dit moment vindt alle internet op Cuba plaats via satellietverbindingen, wat betekent dat het langzaam, beperkt en duur is. Er loopt een glasvezelverbinding tussen Cancún (Mexico) en Miami (VS) langs Cuba, op een afstand van slechts 32 kilometer van Havana, maar de VS hebben Cuba de toegang geweigerd tot aansluiting hierop.

Gevolg blokkade
De Venezolaanse ingenieur Carlos Orfila legt uit: “Indien de blokkade door de VS niet zou bestaan, zou het aansluiten van Cuba op de bestaande verbinding VS-Mexico slechts een investering vergen van 500.000 dollar. Maar het is niet mogelijk omdat Cubaanse bedrijven nooit toestemming zullen krijgen van het Amerikaanse State Department”.Zelfs de nieuwe kabelverbinding tussen Venezuela en Cuba zal nog zeker 100 kilometer omgelegd moeten worden omdat de VS haar invloed heeft gebruikt bij landen die geografisch tussen Cuba en Venezuela zijn gelegen.
Cuba hoopt met het nieuwe project behalve de verbetering in communicatie, ook de uitwisseling van gezondheidszorg, onderwijs en bijvoorbeeld het gebruik van teleconferenties te stimuleren.
De aanleg van de kabel zal uitgevoerd worden door het Cubaans-Venezolaans bedrijf Telecommunicaciones de Gran Caribe, de capaciteit zal 640 gigabyte bedragen, met de mogelijkheid van 10 miljoen gelijktijdige telefonische gesprekken of transmissies. De totale lengte  van de kabel zal plus minus 1630 kilometer zijn. Hij zal de Cubanen 25 procent van de huidige satellietkosten besparen. (Bron: Venezuelanalysis.com)