woensdag 3 november 2010

Venezuela nationaliseert staalbedrijf


De Venezolaanse staat bezit nu 87% van de staalproductie (Foto Agencies)
De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de onteigening van Siderúrgica del Turbio (Sidetur) aangekondigd. Sidetur is een belangrijke producent van staal voor de bouw van huizen, bruggen en andere infrastructurele en openbare werken.
De president kondigde ook overheidsingrijpen aan in zes grote huisvestingsprojecten die momenteel onder constructie zijn, in 8 projecten die al klaar zijn en meer overheidstoezicht bij 19 particuliere woningbouwprojecten.
 



Niet zomaar een bedrijf
Sidetur produceert 40% van de Venezolaanse staalproductie en wordt door de regering beschuldigd van speculatie met de prijzen van bouwmaterialen. Het bedrijf beheert zes fabrieken in Venezuela en 15 recycling centra voor schroot. Volgens de website van Sidetur heeft het bedrijf een jaarlijkse productiecapaciteit van 835.000 ton staal, genoeg voor de bouw van naar schatting 160.000 woningen.
"Dit is niet zomaar een bedrijf", bevestigde de Venezolaanse minister van Mijnbouw en Basisindustrie, Jose Khan. "Dit is een bedrijf dat moet dienen om het materiaal voor de bouw van woningen, infrastructuur en wegen te garanderen", zei hij.
De Raad van Bestuur van Sidetur heeft zich verzet tegen de onteigening. "Er is geen objectieve rechtvaardiging voor de onteigening van onze firma en we zullen gebruik maken van alle juridische mechanismen tegen het besluit van de regering ... Sidetur is een maatschappelijk verantwoord bedrijf dat de wet respecteert", aldus de Raad van Bestuur in een verklaring.   

Steun werknemers

Alejandro Alvarez, een staalarbeider in de fabriek Sidetur in de staat Bolivar, sprak zijn steun uit voor de onteigening tijdens een interview met de staatstelevisiezender, Venezolana de Television (VTV).
Volgens Alvarez, zal de maatregel een positief effect hebben op de ontwikkeling van het land omdat het aansluit bij eerder genationaliseerde basisindustrieën, met inbegrip van Siderúrgica del Orinoco (Sidor), Industria Venezolana de Aluminio (Venalum), en Aluminio del Caroni ( ALCASA).
Volgens Carlos de Oliveira, de voorzitter van het staatsbedrijf Siderúrgica del Orinoco (Sidor), de grootste staalproducent van Venezuela dat in 2009 werd genationaliseerd, betekent de onteigening van Sidetur dat 87% van de staalproductie in de handen van de Venezolaanse regering komt.
"Vandaag voelen we ons gesterkt door de beslissing om Sidetur te nationaliseren, een beslissing die niet toevallig, noch geïsoleerd is genomen. Dit besluit is genomen in een context van het probleem van de huisvesting," bevestigde Oliveria.
Rada Gumuluch, voorzitter van de Venezolaanse Aluminium Industrie (Venalum), verklaarde dat de nationalisering van Sidetur een onderdeel is van de overheidsinspanningen om een nationale bouwsector te creëren om beter "het publiekelijk goed" te kunnen dienen.
"De integratie van de ijzer- staal- en aluminiumindustrie is van strategisch belang voor het land en voor de opbouw van het socialisme ... Om te garanderen dat het socialisme, de productiemiddelen ten dienste van het volk kan stellen," aldus Gumuluch.

Plan Guayana Socialista 2019
De onteigening van Sidetur werd besproken op VTV in het kader van ‘Plan Guayana Socialista 2019’, dat door Chávez in 2009 gelanceerd werd, waarbij de nationale overheid streeft naar een meerderheidsrol in de aluminium, ijzer en staal industrie.
Een belangrijk onderdeel van Plan Guayana Socialista is om de controle van de werknemers over de productie te verzekeren, wat volgens Gumuluch de democratisering van deze basisindustrieën betekent.
"Dit conglomeraat van bedrijven [staal, ijzer, aluminium] zal aan de behoeften van de mensen beantwoorden. We zijn op weg naar een sociaal, collectief en indirecte vorm van eigendom. De staat zal de industrie beheren, maar de werknemers zijn de fundamentele actoren, in samenwerking met de samenleving", bevestigde Gumuluch.
"We wachten al een tijdje om dit te laten gebeuren. Het is onderdeel van de verzekering van onze rechten als werknemers. We hebben eindelijk de hiel en de laars van de bazen verwijderd", aldus Garcia Tirso, staalarbeider in de fabriek Sidetur in Antimano, Caracas. 

Nieuwe flatgebouwen als El Encantado stonden 3 jaar leeg voordat de regering op 31 oktober ingreep. (Foto: Agencies)

Huisvesting voor de Mensen

"Private belangen en speculanten willen niet dat wij massaal woningen bouwen voor de mensen.
Ze opereren op basis van het kapitalistisch principe van vraag en aanbod. Hoe minder woningen beschikbaar zijn, hoe hoger de vraag, en hoe hogere inkomsten voor hen”, bevestigde Chávez.
De aangekondigde interventies in de huisvestingssector zijn de volledige onteigening en voltooiing van zes woningbouwprojecten, de tijdelijke bezetting van acht woningbouwprojecten (tijdelijke, omdat ze klaar zijn om te worden overgedragen aan de toekomstige bewoners) en nauw toezicht van de overheid op nog eens 19 woningbouwprojecten.
"De overheid garandeert alle gezinnen die betaald hebben aan deze projecten hun deposito's en appartementen. We zullen niet toestaan dat ze het slachtoffer worden van de bourgeoisie. We geven de appartementen terug aan de rechtmatige eigenaar", aldus Chávez.
Het probleem van de volkshuisvesting kwam onlangs in het Venezolaanse nieuws, toen door  zware regens vorige maand aan honderden Venezolaanse gezinnen door de overheid onderdak moest worden gegeven. Chávez heeft op zijn onlangs gehouden bezoeken aan het Midden-Oosten en Europa overeenkomsten gesloten met Rusland, Iran, Wit-Rusland en Portugal voor de bouw van ruwweg 35.000 huizen. (Bron: Venezuelanalysis.com)