woensdag 17 november 2010

Venezolaanse regering onteigent groot winkelcentrum in Caracas

Op dinsdag 2 november heeft de Venezolaanse overheid het winkelcentrum Sambil La Candelaria in Caracas formeel onteigend. De onteigening omvat behalve de grond ook de roerende en onroerende goederen op het terrein. Volgens het regeringsbesluit zal het complex plaats maken voor de ontwikkeling van het plan van de 'socialistische marktcoöperatie en culturele revolutie', uitgevoerd door de handelsonderneming Comersso.
Comersso voorziet in de aanvoer en verkoop van producten afkomstig van landbouwcoöperaties, socialistische fabrieken en andere genationaliseerde bedrijven. Het besluit van de regering bepaalt dat het Sambil centrum veranderd zal worden in een 'ontmoetingscentrum voor Venezolanen binnen een duurzaam economisch systeem, maar ook met oog voor de ontwikkeling van culturele expressie'. De minister voor Handel, Richar Canan zal belast worden met de uitvoering van het project.

Keten
Sambil is een keten van grote winkelcentra in Venezuela. De vestiging in Caracas werd in januari van dit jaar door de nationale assemblee al benoemd tot 'locatie voor publiek gebruik en van nationaal belang'. Door omwonenden was al gedurende lange tijd geklaagd over lawaai- en verkeersoverlast door het winkelcentrum. Voorgesteld werd het gebied te bestemmen voor een universiteit, nationale bibliotheek of symfonisch concertgebouw, maar daar heeft de overheid van afgezien.
Belangrijkste aandeelhouder van Sambil is de Cisneros organisatie, genoemd naar de rijkste man van Venezuela, Gustavo Cisneros. In zijn conglomeraat zitten ook grote bedrijven als Coca Cola Femsa en televisiezender Venevision, zender voor het oppositioneel geluid in het parlement. Vóór de onteigening van Sambil was eerder dit jaar al supermarktketen Exito genationaliseerd. Ook deze wordt nu door het netwerk van Comersso geëxploiteerd. (Bron: Venezuelanalysis.com)